Nybakat Nytänkt Sötebröd

 
 
 I Hela sverige bakar benämner de tex. kanelbullar som SÖTEBRÖD.
Jag tycker det är så gulligt!
 
Jag har alltid gillat att baka kanelbullar eller längder men har på senare tid växlat till det med vaniljsmak och även ett par gånger med lakrits. Men bäst av allt är ändå Kanelbullar!
Det gamla beprövade receptet kan jag sen länge i huvudet...eller kanske i händerna därför tycker jag det var högre än HÖG tid för förändring - nytänk så här i den lagom gyllengräddade medelåldern ;-)
 
Påverkad av teleivisionens uppsjö av bakproffs letade jag upp ett recept där smöret inte smälts utan fördelas i degen till sist. DETTA ska enligt expertisen höja aromen och saftigheten i det goda Sötebrödet!
Och så är det ju riktigt SMÖR som gäller! 
 
 
 
Extra saftiga kanelbullar i den form du önskar!
 
50 g jäst
5 dl mjölk 37°
1 tsk salt
1 dl strösocker el. vit sirap
1 ägg
ca 850 g vetemjöl + till utbakningen
150 g rumsvarmt smör                                            
                                                             
Fyllning:
Rör samman:
150 g mjukt smör
1 dl strösocker
1-2 msk malen kanel
(jag tog lite mindre socker men 2 msk kanel)
 
Istället för äggpensling som håller bröden mera saftiga...?
Sockerlag: 1 dl strösocker + 1 dl vatten värmes tills sockret smält. Låt svalna!
Penslas på EFTER gräddningen i ugnen!
Topping: Pärlsocker (och flagad mandel.)
 
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
Tillsätt salt, socker, ägg och mjöl till en smidig deg.
Medan degen knådas 5 min i maskin eller 10 min för hand klickas och blandas det mjuka smöret in i degen.
 
Låt jäsa under duk eller plastfolie i ca 45 min.
Tag upp degen och knåda den omsorgsfullt och dela i 2 delar.
Kavla ut en rektangel, bred på hälften av kanelblandningen och forma efter tycke 20 stora eller 40 små bullar. Du kan också skapa längder eller kranser genom att kippa sneda jack i bullrullen och vika som en fläta.
Låt jäsa ca 30 min.
Baka bullar i 225° i mitten av ugnen till vacker färg, ca 8-10 min och längder i 200° nederst i ugnen i ca 20 min.
 
Pensla bullarna/längderna med sockerlagen och strö på topping.
Föööör....
Som "grädde på" förändringseran gled jag också in på sockerlagspenslande. Men kan nog tänka mig att ägga dem istället...skönt att ha det gjort innan gräddningen, liksom ;-)
 
 
     
Gullig och alltid lika glad är också Tilde de Paula Eby som leder hela Sverige bakar.
 
I lördags bakade jag det kanelbullar. Det är kul och jag hittade på nya former även om barnen mina tycker att snäckor ska det va! Så de kan mumsa utifrån och in till det gottigaste i mitten...
Men jag är stor filcka nu och bestämmer själv :-) ...dessutom kan de rulla sina egna bullar precis som De vill! Så dé så!
 
Snart en ny arbetsvecka med fler uppdrag och händelser.
Nu en söndagskväll med tv-häng och bloggkoll med en kopp the och ett Sötebröd.
 
Kram
Susan
  
 


Kommentarer
Decdia

Det där såg riktigt gott ut!
Sötebröd låter så gammeldags, inget jag skulle använda i mitt tal. :)

2014-10-19 @ 20:41:18
URL: http://www.decdia.blogg.se
sara

gott!

2014-10-19 @ 22:42:29
URL: http://sarafl.forme.se
Y

Ser supergoda ut och är det säkert också! Ska testa ditt recept men håller mig till gammaldags äggpensling!! Må gott! Kram!

2014-10-19 @ 23:02:42
ullis

Sötebröd var ju ett gulligt namn men jag vågar nog inte ge mig i kast med några större utsvävningar när det gäller "mina" kanelbullar, kan de verkligen bli bättre......ha ha ha ;) Ha en fin start på veckan!

Kram

2014-10-19 @ 23:14:24
URL: http://tidsoptimistenbloggar.blogspot.se/
mickis

Det såg riktigt smaskigt ut :-)
Sötebröd är inte dumt alls :-)

Ha en fin kväll!
kram

2014-10-19 @ 23:19:46
URL: http://meramickis.blogspot.se
Gittan

Dom såg riktigt goda ut och sötebröd var ju också ett namn på bullar, jag har aldrig hört det men dom är ju söta så...Jag bakar inte så ofta nu för tiden men det receptet ska nog provas, kul med lite nytt.
Ha en skön måndag, Kramar.

2014-10-20 @ 06:06:06
URL: http://gittanstankar.blogg.se
Hörni!

Vilket bra recept, kanelbullar är en favorit. Jag har alltid haft ett eller två ägg i degen för saftighetens skull. :)

2014-10-20 @ 10:23:56
URL: http://horni.blogg.se/
Emilie

Hej!

Jag heter Emilie och jag läste din blogg och jag tycker verkligen om dina recept! Jag jobbar för en sajt som heter Hittarecept.se och det vore väldigt roligt om du ville lägga till din blogg hos oss!

www.hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från matbloggare. Vi har redan över 3000 aktiva bloggar och om du väljer att lägga till din blogg hos oss kommer du att dra nytta av den trafik vi kommer att skicka till dig.

Lägg till din widget och hamna på matbloggstoppen!

För att lägga till din blogg klickar du på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Om du har några frågor, maila mig gärna på info@hittarecept.se.

Med vänlig hälsning,
Emilie
Hittarecept.se

2014-10-20 @ 16:29:51
URL: http://www.hittarecept.se
yasmine mamma till dennis

ja sådant är ju viktigt att ha när dom är små hehe,
åhhh vad sugen jag blev nu... förbud på sådana bilder kvällstid får ta mig en pepparkaka hehe
kraaam

2014-10-20 @ 21:13:14
URL: http://www.yasminegill.blogg.se
Clin

åhh så gott det såg ut =) Önskar att min energi kommer tillbaka snart så jag också kan bara lite =)

Svar; ja kroppkakor är så gott! Första gången jag gör de själv och det var inte alls svårt. Bara en del förarbete!

2014-10-20 @ 21:27:45
URL: http://emmaclin.blogg.se
Ama de casa

Det var lite elakt... Jag som ÄLSKAR kanelbullar och inte kan baka...
:-)

2014-10-20 @ 21:50:21
URL: http://amacasa.wordpress.com
Pernilla

Önskar verkligen att jag skulle kunna snurra till mina bullar så där snyggt. Men jag bakar sällan bullar. Det bara missbrukas och frossas i magarna när det finns hemma. Därför får det bli i lagom doser. Att baka en liten sats bullar, finns liksom inte i min agenda.
Men till jul, eller kanske redan till advent så!
/P

2014-10-21 @ 08:34:32
URL: http://dogladyn.blogg.se
♀ THE REVOLT ♀

Vad gott!:D

Jag har ätit kanel- och vaniljbullar, men aldrig faktiskt vetat att vissa har lakrits i sina bullar :o

2014-10-22 @ 22:50:31
URL: http://TheRevolt.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0